Utilizamos cookies propias y de terceros Més informació Acceptar
<< Tornar

L’ús got reutilitzable a les guinguetes de platja, una aposta sostenible

01/09/2022
La costa, la platja i el mar són un dels entorns naturals més afectats i deteriorats per l'activitat humana. Durant la temporada d'estiu, la vulnerabilitat de les platges augmenta per causa de les grans concentracions de persones i les activitats que s'hi practiquen, provocant el deteriorament de la qualitat de les aigües, els fons marins i, per tant, de l'hàbitat de nombrosos organismes marins.

Molts dels residus que es generen a les platges, no són biodegradables i suposen un gran risc per a la flora i la fauna marines i, en conseqüència, per als éssers humans. Les recollides de residus que s'activen cada estiu per part d'organitzacions ecologistes, ens exemplifiquen el tipus de residus que hi sol haver: burilles de cigar, envasos d'un sol ús, embolcalls de caramels, canyetes, bosses de plàstic, etc. Aquests residus se sumen a la ingent quantitat d'escombraries que acaben al mar, formada per un 80% de plàstics.

Per aquests motius és de vital importància la conscienciació ecològica en aquests entorns perquè l'impacte ambiental sigui cada vegada més lleu, i en aquest sentit, cada vegada són més entitats, comerços i ajuntaments que opten per l'estratègia d'evitar residus a les platges.
Una de les millors mesures per evitar residus a les platges, és evitar envasos d'un sol ús que poden acabar contaminant l'entorn natural. L'ús dels gots reutilitzables, s'ha implementat en guinguetes de platja de diferents punts de la costa.

A Barcelona, platges sense residus

L'estratègia Residu Zero, "el millor residu és el que no es genera", es basa en la "prevenció, la reducció de la generació de residus, la reutilització i la recollida selectiva", segons detalla el programa de l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, una de les mesures que des de l'any 2018 s'està duent a terme, és l'ús del got reutilitzable a les guinguetes de platja.
El got reutilitzable, amb disseny propi de cada local, funciona amb un dipòsit previ d'un euro. El got és retornable i, d'aquesta manera, es recupera el dipòsit inicial. Aquest sistema de lloguer, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got per evitar el seu abandonament i així reduir l'impacte ecològic i les deixalles.

Segon any del sistema de retorn a les guinguetes del Parc Natural del Delta

L'Agència de Residus Catalana, el parc natural del Delta de l'Ebre, i el Centre d'activitats regional pel Consum i producció sostenible, van distribuir l'any passat gots reutilitzables a les guinguetes de les platges del Delta, en el marc del projecte europeu Plastic Buster MPA del programa Interreg Mediterranean) per reduir la brossa marina i sobretot la presència de plàstics.

Com l'any passat, les onze guinguetes i dues muscleres compten amb gots de plàstic reutilitzables serigrafiats amb el lema de la campanya 'per un Delta net'. Quan es demana una consumició, s'ha de pagar 1 euro de dipòsit pel got, que es recuperarà quan es torna. Si se l'emporten, aquest euro va a benefici de les guinguetes. Els responsables de les guinguetes els duran després a l'entitat El 7 d'astres, fundació sense ànim de lucre on treballen persones del territori amb discapacitat intel·lectual, que s'encarreguen de netejar-los.

Oriola costa, amb got reutilitzable

La costa d'Oriola, al País Valencià, compta amb onze guinguetes repartides per les seves cales. Les guinguetes, gestionades per l'empresa Chiringuitos del Sol, aquest any han optat per l'ús de gots reutilitzables per a les begudes que es consumeixen a la zona d'hamaques i para-sols, on els clients podran llogar el got amb el dipòsit d'un euro, i una vegada utilitzat retornar-lo a la barra de la guingueta. El sistema de retorn del got s'inclou als valors orientats la sostenibilitat de Chiringuitos del Sol, guanyadora del premi nacional "Chiringuito por el clima 2015" gràcies al seu compromís amb l'entorn.

Un model per a Guinguetes respectuoses amb l'entorn

Podem trobar molts altres exemples a la costa ibèrica de guinguetes que fan servir el sistema de retorn del got reutilitzable. Mosquito Club, a la platja de la Canaleta de Punta Umbría, Màlaga, des del 2015 no usa gots d'un sol ús. A Castelló d'Empúries podem trobar el Xiringuito X, que fa 8 anys que fa servir el sistema de retorn del got, i a Cádiz, el Xiringuito Budha Candor, que també opta pels gots reutilitzables en les seves festes i zona de para-sols.

Amb el got reutilitzable s'evita el residu de plàstic d'un sol ús i es contribueix a reduir la petjada ecològica. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got i per fer-ho, Ecofestes ofereix a les guinguetes interessades, el servei de rentat industrial del got reutilitzable per a poder donar molts més usos al got.

Destacats!

pressupost de gots per a esdeveniments
Us podem assessorar per calcular quantitat de gots que necessiteu i quins models s’adapten millor al vostre esdeveniment.