Utilizamos cookies propias y de terceros Més informació Acceptar
<< Tornar

Més sostenibilitat a la tercera edició dels #gotsreutilitzables a les festes de Gràcia 2019

01/08/2019

Aquest any la Festa Major de Gràcia continua apostant per la sostenibilitat i novament no es lliuraran gots d'un sol ús. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema de gestió integral dels #gotsreutilitzables a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major.

L'objectiu d'aquest any és consolidar el sistema i aconseguir millorar la taxa de reutilització del got. La taxa de retorn del got de l’any passat va ser del 33,63%, un 10% superior que en l’edició de 2017. Amb la recuperació i rentat industrial dels gots, no tan sols s'evita el residu plàstic del got d'un sol ús, sinó que es minimitza el nombre de gots necessaris i s'evita la producció de nous. Enguany, del total dels gots reutilitzables de Gràcia que es repartiran a les festes el 47% del got és nou, mentre que el 53% restant són de les edicions 2017 i 2018. D'aquesta manera es posa en pràctica una gestió basada en l'economia circular, on la reducció i la reutilització són els principis motor.

En les festes de l'any 2018 Ecofestes va repartir 190.481 gots i d’aquests es van utilitzar 141.430 entre tots els carrers i places, que segons una estimació de 4 consumicions per got de mitjana, van suposar un estalvi de 2.828 Kg de residus plàstics. Els gots no utilitzats i els recuperats de les edicions passades (2017 i 2018) són els que ajudaran a fer més sostenible l'edició d'enguany, ja que només ha calgut produir 70.000 gots amb el disseny nou de les festes. A part dels gots personalitzats de Gràcia, Ecofestes també aportarà 31.000 gots genèrics de San Miguel com a estoc de seguretat per poder abastir tots els dies.

La taxa de recuperació de l'edició passada va ser del 33,63%, una xifra que va millorar notablement respecte el 2017 i que s'espera superar aquest 2019. En aquest sentit, Ecofestes i San Miguel tornaran a difondre cartells informatius sobre el funcionament del got i generar més conscienciació ambiental.


El got del bicentenari augmenta la sostenibilitat

El got del bicentenari de Gràcia de l’edició de 2017 tornarà a estar disponibles per aquestes festes, sent així el tercer any de la seva utilització. Aquest nou cicle o nou ús d’aquest got farà mermar encara més els costos ambientals (plàstic emprat per cobrir els usos, emissions de CO2, etc.) que es deriven de la seva fabricació. Així doncs, com més edicions es reutiliza el got, més sostenible és el sistema.

Per altra banda, es preveu que hi hagi un mínim de 4 usos per got reutilitzable durant aquestes festes de Gràcia. Segons estimacions realitzades per Ecofestes, en activitats de dia hi ha una mitjana de 2 consumicions per participant. En els esdeveniments de nit, la mitjana augmenta fins a 3/4 consumicions per persona. A partir d'aquests càlculs s'ha previst la producció i distribució dels gots reutilitzables per promocionar el màxim reaprofitament d'aquests. L'estimació mínima prevista per Gràcia és de 4 usos per got, pronòstic que comporta l’amortització del got reutilitzable i l’estalvi del got d’un sol ús. I és que el got reutilitzable no és un residu, sinó un recurs dins d’aquesta economia circular que s’aplica en la gestió dels gots.

Així doncs, amb l'aplicació del got es redueix la deixalla generada en un esdeveniment. La desaparició del residu del got d'un sol ús evita l'acumulació excessiva de plàstics en papereres, contenidors i, sobretot, al terra de carrers i places. Aquest sistema suposa també una àmplia reducció de les despeses de neteja, alhora que millora la imatge percebuda dels espais i la seguretat d’aquests.

El got reutilitzable, de disseny exclusiu de les festes i també de genèric de San Miguel, serà distribuït mitjançant un petit dipòsit en concepte de lloguer a totes les barres de la Comissió de Festes repartides per tots els carrers i places. Abans de marxar cap a casa, tothom podrà retornar el seu got a qualsevol barra de la Comissió, recuperant així el dipòsit inicial. El sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n'evita el seu abandonament i, per tant, el seu fracàs ecològic.


Una gestió integral dels gots in situ

Ecofestes, empresa líder en el sector, vetllarà pel bon funcionament i pel màxim rendiment dels gots durant totes les festes. En aquest sentit, un equip de 7 persones vetllaran pel bon funcionament d’entrega i recollida del got durant tots els dies i la sala de rentat de l'empresa estarà a la disposició de les festes de Gràcia.

Ecofestes realitzarà la gestió integral del got reutilitzable que compren des de la fabricació dels gots, fins al rentat i l'emmagatzematge un cop finalitzades les festes. Responsables de l'empresa també estan pensant i organitzant la millor distribució i logística dels gots per tot el barri, que enguany s’ha ampliat a tres carrers més (s'hi afegeixen el carrer de Lluís Vives, la plaça del Nord i el carrer Lluís Antúnez amb la placeta de Sant Miquel).

Quan finalitzin les festes, tot el got recuperat, net i brut, es retornarà a les instal·lacions d'Ecofestes per ser rentat i empaquetat de nou, a fi que pugui ser utilitzat en pròximes edicions o en altres activitats del barri.

Destacats!

pressupost de gots per a esdeveniments
Us podem assessorar per calcular quantitat de gots que necessiteu i quins models s’adapten millor al vostre esdeveniment.