Utilizamos cookies propias y de terceros Més informació Acceptar
<< Tornar

Gràcia 2018 més sostenible amb una gestió dels gots reutilitzables basada en l'economia circular

09/08/2018

Aquest any la Festa Major de Gràcia continua apostant per la sostenibilitat i novament no es lliuraran gots d'un sol ús. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema de gestió integral dels #gotsreutilitzables a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major. Alguns dels bars i establiments del barri també s’han sumat a la iniciativa.

L'objectiu d'aquest any és consolidar el sistema i aconseguir recuperar els màxims gots possibles. Amb la recuperació i rentat industrial dels gots no tan sols s'evita el residu plàstic del got d'un sol ús, sinó que es minimitza el nombre de gots necessaris i s'evita la producció de nous. Enguany, del total dels gots reutilitzables que es repartiran a les festes el 40% del got és nou, mentre que el 60% restant és de l'edició passada. D'aquesta manera es posa en pràctica una gestió basada en l'economia circular, on la reducció i la reutilització són els principis motor.

En les festes de l'any 2017 Ecofestes va repartir 161.000 gots. Tot i l'aturada de les festes, s'utilitzaren més de 100.000 gots entre tots els carrers i places, que segons una estimació de 3 consumicions de mitjana, van suposar un estalvi de 1.615 Kg de residus plàstics. Els gots no utilitzats i els recuperats són els que ajudaran a fer més sostenible l'edició d'enguany, ja que només ha calgut produir 80.000 gots nous.

Així i tot, però, la taxa de recuperació de l'edició passada va ser del 25%, xifra totalment insatisfactòria i que s'espera millorar aquest 2018. En aquest sentit, per incentivar el retorn del got, Ecofestes i San Miguel duplicaran el nombre de cartells informatius per a millorar-ne la difusió.

L'estimació mínima prevista a Gràcia és de 5 usos per got

Segons estimacions realitzades per Ecofestes, en activitats de dia hi ha una mitjana de 2 consumicions per participant. En els esdeveniments de nit, la mitjana augmenta fins a 4 consumicions per persona. A partir d'aquests càlculs s'ha previst la producció i distribució dels gots reutilitzables per promocionar el màxim reaprofitament d'aquests. L'estimació mínima prevista a Gràcia és de 5 usos per got. A partir de les 5 utilitzacions, la sostenibilitat és màxima, ja que el material plàstic emprat i la despesa de producció ja és inferior a la generada amb els gots d'un sol ús.

Amb l'aplicació del got també es redueix la deixalla generada en un esdeveniment. La desaparició del residu del got d'un sol ús evita l'acumulació excessiva de plàstics en papereres, contenidors i, sobretot, al terra de carrers i places. Aquest sistema suposa també una àmplia reducció de les despeses de neteja, alhora que millora la imatge percebuda dels espais.

El got reutilitzable, de disseny exclusiu de les festes de les dues darreres edicions i també de genèric de San Miguel, serà distribuït mitjançant un petit dipòsit en concepte de lloguer a totes les barres de la Comissió de Festes repartides per tots els carrers i places. Abans de marxar cap a casa, tothom podrà retornar el seu got a qualsevol barra de la Comissió, recuperant així el dipòsit inicial. El sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n'evita el seu abandonament i, per tant, el seu fracàs ecològic.

Una gestió integral dels gots in situ

Ecofestes, empresa líder en el sector, vetllarà pel bon funcionament i pel màxim rendiment dels gots durant totes les festes. Ecofestes realitzarà la gestió integral del got reutilitzable que compren des de la fabricació dels gots, fins al rentat i l'emmagatzematge un cop finalitzades les festes. Responsables de l'empresa també estan pensant i organitzant la millor distribució i logística dels gots per tot el barri. Durant les festes, un equip de 10 persones vetllaran per la gestió dels gots i la sala de rentat de l'empresa estarà a la disposició de les festes de Gràcia. S’estima que hi haurà d’haver un a mínim de dos torns de rentat.

Quan finalitzin les festes, tot el got recuperat, net i brut, es retornarà a les instal·lacions d'Ecofestes per ser rentat i empaquetat de nou, a fi que pugui ser utilitzat en pròximes edicions o en altres activitats del barri.

Destacats!

pressupost de gots per a esdeveniments
Us podem assessorar per calcular quantitat de gots que necessiteu i quins models s’adapten millor al vostre esdeveniment.