<< Tornar

Les competicions esportives de muntanya avancen cap a la sostenibilitat

04/04/2018

Moltes de les curses i maratons en el medi natural tenen greus afectacions per a l'entorn. Alguns d'ells són: pertorbacions per soroll, abandonament de deixalles, marcatge permanent i/o oblit de senyals no recollits, enterboliment de l'aigua (en travessar torrents i rieres), desaparició o disminució d'espècies per freqüentació excessiva de sectors crítics, obertura de nous camins innecessaris, etc.


Un dels aspectes que volem destacar és l'abocament de residus orgànics i inorgànics en el medi. Moltes de les competicions tenen en els seus punts d'avituallament productes alimentaris amb envasos plàstics d'un sol ús, que fàcilment són escampats en l'entorn. A més, en molts casos, els punts d'abocament controlat o contenidors són insuficients per poder abastir la recollida dels residus durant tota l'activitat esportiva.


Bones pràctiques a la muntanya


Ara farà un any que es va editar la Guia de bones pràctiques de curses de muntanya en espais naturals, elaborada per la Fundació del Món Rural i el Centre Tecnològic Forestal i publicada pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquesta guia, adreçada sobretot a entitats organitzadores d'esdeveniments esportius en l'àmbit natural, és un bon recull de pràctiques respectuoses amb el medi ambient que intenten reduir, al mínim, l'impacte en l'entorn natural. Algunes de les bones pràctiques en relació a la gestió dels residus passen per la recollida selectiva dels residus, ampliar els punts d'abocament de residus i preveure els problemes d'acumulació de brossa o la possibilitat de penalitzar a les persones participants que aboquin residus al medi. La reducció de residus en els punts d'avituallament, amb l'ús de productes alimentaris a granel i begudes no envasades individualment que siguin servides en gots reutilitzables, és un dels punts claus per poder reduir els envasos plàstics. També caldria facilitar l'ús de gels i barretes energètiques que es puguin obrir sense separar cap part del plàstic.


Ja hi ha diverses competicions que tenen en compte moltes d'aquestes mesures, fent aquests esdeveniments més sostenibles i respectuosos amb el medi natural. Alguns exemples que podem citar és la Cursa vertical Font Blanca d'Andorra assessorada per l'empresa Lavola, la Competició d'Escalada de l'Alt Urgell, la Ultramarató TrencaCims Paüls o l'UltraTrail de Muntanyes Costa Daurada, que entre altres mesures, només utilitzen #gotsreutilitzables (ja siguin portats per les mateixes participants, com facilitats per l'organització) als punts d'avituallament. Una altra opció és com ho fa l'organització de la Lliga Berguedà-O; en els seus punts d'avituallament només hi tenen cabuda els gots reutilitzables portats per les participants o els tradicionals càntirs per poder veure aigua o altres begudes isotòniques. També cal anomenar les diverses caminades populars que, malgrat no ser competicions esportives, són esdeveniments massius a l'aire lliure, on també es fa necessari l'adopció de mesures de conscienciació ecològica i conservació de l'entorn.

Destacats!

pressupost de gots per a esdeveniments
Us podem assessorar per calcular quantitat de gots que necessiteu i quins models s’adapten millor al vostre esdeveniment.