Utilizamos cookies propias y de terceros Més informació Acceptar
<< Tornar

Microplàstics i cosmètica: Quins impactes té?

18/12/2018

Els microplàstics es troben en  la majoria de mitjans aqüíferes. La particularitat dels microplàstics és que no es veuen a simple vista, ja que són minúsculs, i per tant és una contaminació, aparentment, invisible. Se calcula que podem trobar fins a 4.000 partícules per metre cúbic segons s’extreu d’un estudi del científic Peter Ross[1], de l’Aquari de Vancouver, partint d’un mostreig  a l’estret de Georgia.

Aquestes petites partícules de plàstic que acaben al mar, inicien el recorregut als desguassos de les llars. Sorgeixen d'infinitat de productes que en contenen i la gran part són cosmètics i productes de neteja. En general, les depuradores i les captures d'aigua no filtren aquests microplàstics, cosa que converteix aquesta contaminació en un greu problema, ja que no hi ha mecanismes per poder depurar l'aigua.


Fruit de la manca de tecnològica en microfiltrat (necessària per poder atrapar aquestes partícules) els mars i oceans estan replets de plàstics. Uns microplàstics que s'introdueixen a la cadena tròfica, ja que els animals els consideren aliment dins de l'ecosistema marí. No només es veuen afectat els animals aquàtics sinó també les aus marines ingereixen microplàstics de forma habitual. Segons un estudi de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA, moltes aus es veuen greument afectades i inclús perden la vida a causa de la ingesta de residus plàstics, ja sigui per obstrucció en el sistema digestiu com per enverinament. Igual d'alarmant és la seva introducció en la cadena tròfica i com ens pot arribar a toca la nostra salut pública, ja sigui amb l'aigua de boca com amb la ingesta d'animals que contenen en els seus teixits o òrgans microplàstics.


Microplàstics en cosmètics


Els sabons exfoliants, la pasta de dents, cremes, gels o olis de bany són els productes que més microplàstics porten. Molts cops no podem apreciar aquestes micropartícules, però altres cops se'ns presenten com petits elements granulats o bombolles dins dels productes. Aquesta serà una característica a tenir en compte per saber si el producte porta microplàstics. Normalment aquests microplàstics són derivats de processos refinats del petroli i han d'estar indicats en l'etiquetatge del producte. Bàsicament són Polipropilens (PPG i PP), Polietilens (PE), Policarbonats (PC), Niló (PA) o Polièster (PES), entre molts altres. En aplicar aquests productes, les micropartícules poden penetrar la pell i poden quedar-se en el nostre organisme.


Davant d'aquest increment en l'ús de microplàstics en productes quotidians d'higiene, organismes internacionals ja estan posant fre a la seva producció. Nacions Unides, per exemple, està instant als governs perquè regulin l'ús dels microplàstics o la Comissió Europea també està estudiant una regulació en aquest sentit. Alguns països com el Regne Unit, França, Estats Units o Nova Zelanda ja han aplicat la prohibició gradual de l'ús dels microplàstics a partir de 2018.


Però a banda de la possible regulació d'aquests productes que contenen microplàstics, en l'àmbit de consum es poden evitar aquests prioritzant els que no contenen microplàstics. La millor opció és utilitzar cosmètica i productes d'higiene personal amb certificats ecològics com EcocertNatrueBioVidasanaBDIH, etc. Aquests certificats no utilitzen microplàstics i normalment substitueixen els elements exfoliants per partícules naturals i biodegradables com les llavors.

[1]http://www.vancouversun.com/technology/Waters+coast+awash+plastic+particles+says+head+ocean+pollution+program+with+video/9520815/story.html

Destacats!

pressupost de gots per a esdeveniments
Us podem assessorar per calcular quantitat de gots que necessiteu i quins models s’adapten millor al vostre esdeveniment.